Produkty wskazane i niewskazane w diecie wątrobowej

Przy diecie wątrobowej można jeść praktycznie wszystko z jednym drobnym ale znaczącym zastrzeżeniem: produkt nie może zawierać dużej ilości tłuszczu. Niewskazana też jest jego wysoka kaloryczność co jednak posiada bardzo istotne znaczenie tylko jeśli pacjent dodatkowo zmaga się z bardzo niewskazaną przy problemach z wątrobą otyłością.

Istnieją także produkty wymagające dużego wysiłku trzustki, które są również bardzo niewskazane.

Unikać należy przede wszystkim:

  • Tłustych serów, w tym serków topionych i pleśniowych;
  • Pieczywa gruboziarnistego, nasion słonecznika, migdałów i orzechów;
  • Świeżego chleba (drożdże), ciast i ciastek z tłustymi kremami, bułek maślanych, pierników oraz wypieków smażonych w głębokim tłuszczu (pączki);
  • Tłustych słodyczy, zwłaszcza czekolady;
  • Niedojrzałych owoców (toksyny), orzechów i migdałów oraz jabłek i gruszek ze skórką;
  • Ostrych przypraw w nadmiarze i majonezu;
  • Mocnej kawy i ALKOHOLU;
  • Tłustych i smażonych mięs, wszelkich panierek, gęstych sosów a także móżdżków, serc i skórek z drobiu;
  • Pasztetów i mocno wędzonych wędlin;
  • Smalcu, słoniny i twardej margaryny;
  • Tłustych ryb, zwłaszcza morskich takich jak halibuty i tuńczyki a także śledzie;
  • Ziemniaków w formie smażonej – frytek, placków oraz sałatek na majonezie;
  • Cebuli, kapusty oraz wszystkich warzyw mogących powodować wzdęcia, niezależnie od formy podania;
  • Żółtek jaj.

Poleca Dietetyk Warszawa.

Chociaż już został tu wymieniony, należy jeszcze raz podkreślić wagę rezygnacji z alkoholu. Ma on skrajnie zły wpływ na wątrobę i w przypadku istniejącego już jej uszkodzenia może spowodować czasowe bardzo mocne zaostrzenie objawów niewydolności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *