Przy diecie wątrobowej można jeść praktycznie wszystko z jednym drobnym ale znaczącym zastrzeżeniem: produkt nie może zawierać dużej ilości tłuszczu. Niewskazana też jest jego wysoka kaloryczność co jednak posiada bardzo istotne znaczenie tylko jeśli pacjent dodatkowo zmaga się z bardzo niewskazaną przy problemach z wątrobą otyłością.
Istnieją także produkty wymagające dużego wysiłku trzustki, które są również bardzo niewskazane.
Unikać należy przede wszystkim:
- Tłustych serów, w tym serków topionych i pleśniowych;
- Pieczywa gruboziarnistego, nasion słonecznika, migdałów i orzechów;
- Świeżego chleba (drożdże), ciast i ciastek z tłustymi kremami, bułek maślanych, pierników oraz wypieków smażonych w głębokim tłuszczu (pączki);
- Tłustych słodyczy, zwłaszcza czekolady;
- Niedojrzałych owoców (toksyny), orzechów i migdałów oraz jabłek i gruszek ze skórką;
- Ostrych przypraw w nadmiarze i majonezu;
- Mocnej kawy i ALKOHOLU;
- Tłustych i smażonych mięs, wszelkich panierek, gęstych sosów a także móżdżków, serc i skórek z drobiu;
- Pasztetów i mocno wędzonych wędlin;
- Smalcu, słoniny i twardej margaryny;
- Tłustych ryb, zwłaszcza morskich takich jak halibuty i tuńczyki a także śledzie;
- Ziemniaków w formie smażonej – frytek, placków oraz sałatek na majonezie;
- Cebuli, kapusty oraz wszystkich warzyw mogących powodować wzdęcia, niezależnie od formy podania;
- Żółtek jaj.
Poleca Dietetyk Warszawa.
Chociaż już został tu wymieniony, należy jeszcze raz podkreślić wagę rezygnacji z alkoholu. Ma on skrajnie zły wpływ na wątrobę i w przypadku istniejącego już jej uszkodzenia może spowodować czasowe bardzo mocne zaostrzenie objawów niewydolności.