Dieta wątrobowa zalecana jest pacjentom z upośledzoną czynnością wątroby.
Skonstruowana jest tak by przy zachowaniu odpowiedniej kaloryczności i zbalansowania posiłków zminimalizować ilość substancji, do rozłożenia i metabolizowania których niezbędny jest udział niedomagającego organu.
Podstawowe zalecenia diety przewidują:
- ABSOLUTNIE UNIKAĆ ALKOHOLU;
- Spożywać duże ilości witamin zwalczających wolne rodniki (antyutleniacze: Wit. C i E);
- Maksymalizować ilość błonnika do granic indywidualnej tolerancji w celu poprawienia działania układu pokarmowego, zwłaszcza jego zdolności oczyszczania;
- Zrezygnować ze smażenia potraw na rzecz przede wszystkim gotowania oraz duszenia (bez przysmażania) i pieczenia w folii lub pergaminie;
- Ograniczyć możliwie ilość tłuszczy wysoko nasyconych i artykułów spożywczych trawionych przez soki trzustki;
- Konsumować 5 posiłków o ograniczonej wielkości w ciągu dnia;
- Spożywać normalną dla siebie ilość kalorii przy zastąpieniu tłuszczy węglowodanami.