Dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa zalecana jest pacjentom z upośledzoną czynnością wątroby.

Skonstruowana jest tak by przy zachowaniu odpowiedniej kaloryczności i zbalansowania posiłków zminimalizować ilość substancji, do rozłożenia i metabolizowania których niezbędny jest udział niedomagającego organu.

Podstawowe zalecenia diety przewidują:

  • ABSOLUTNIE UNIKAĆ ALKOHOLU;
  • Spożywać duże ilości witamin zwalczających wolne rodniki (antyutleniacze: Wit. C i E);
  • Maksymalizować ilość błonnika do granic indywidualnej tolerancji w celu poprawienia działania układu pokarmowego, zwłaszcza jego zdolności oczyszczania;
  • Zrezygnować ze smażenia potraw na rzecz przede wszystkim gotowania oraz duszenia (bez przysmażania) i pieczenia w folii lub pergaminie;
  • Ograniczyć możliwie ilość tłuszczy wysoko nasyconych i artykułów spożywczych trawionych przez soki trzustki;
  • Konsumować 5 posiłków o ograniczonej wielkości w ciągu dnia;
  • Spożywać normalną dla siebie ilość kalorii przy zastąpieniu tłuszczy węglowodanami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *