Historia imbiru
Imbir (Zingiber officinale) z rodziny imbirowatych to przyprawa, roślina uprawiana w Azji Południowo-Wschodniej, w strefie tropikalnej.
Pierwsze wzmianki o imbirze i jego uprawach pochodzą ze starożytnych Indii i Chin z 500 r., p.n.e. Kupcy arabscy sprowadzili imbir z Orientu do starożytnej Grecji i Rzymu. Kłącza imbiru Arabowie przywieźli do Afryki Wschodniej.
W XIII w. Portugalczycy rozpowszechnili imbir w Afryce zachodniej. Przyprawa trafiła również do Meksyku i Indii Zachodnich, a następnie na Jamajkę. Największymi producentami imbiru są Indie, Jamajka, Chiny, Nigeria, Mauritius i Tajwan.
To jedna z najstarszych, najzdrowszych i najczęściej spożywanych roślin przyprawowych na świecie. Jest blisko spokrewniony z: kardamonem, kurkumą i galanga, przyprawą o imbirowo-pieprzowym smaku.
Częścią wykorzystywaną w celach medycznych i kulinarnych, jest kłącze przyprawy (pędy podziemne). Składniki olejku eterycznego zingiberol, odpowiadają za intensywny aromat imbiru, substancje żywicowe gingerol i zinferon wpływają na ostry i lekko gorzki smak.
Istnieje 140 odmian imbiru. W świeżym i suszonym imbirze znajduje się ponad 100 aktywnych związków. Badania potwierdzają właściwości prozdrowotne rośliny.
Imbir ma właściwości przeciwutleniające, antybakteryjne, przeciwpasożytnicze i przeciwwirusowe.
Zawiera cenne witaminy: witaminy z grupy B (w tym B1, B2, B3, B6, B9), witaminę C, E, K.
Minerały: magnez, potas, żelazo, wapń, Fosfor, sód, cynk.
Imbir jest źródłem kwasów tłuszczowych takich jak nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Są to tłuszcze, które wzmacniają odporność organizmu. Świeży imbir składa się z 79% wody. Zawiera znaczne ilości cukrów złożonych, w tym błonnika pokarmowego. Imbir ma niski indeks glikemiczny (IG), wynosi 15.
Korzyści zdrowotne imbiru
Przedstawiamy kilka korzyści zdrowotnych imbiru:
- Imbir to popularny produkt zielarski o właściwościach zdrowotnych i leczniczych. Zingeron, gingerol i shogaol blokują rozwój wolnych rodników, wykazują działanie antynowotworowe.
- Imbir wzmacnia układ immunologiczny, wspomaga organizm w walce z wirusami i bakteriami, zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji, hamuje rozwój bakterii.
- Imbir łagodzi objawy powodujące dyskomfort w czasie podróży samolotem lub pojazdami takie jak gorsze samopoczucie, zawroty głowy, nudności i wymioty.
- Imbir wzmacnia odporność, chroni przed infekcjami dróg oddechowych (jama nosowa z zatokami, gardło, oskrzela i płuca).
- Imbir łagodzi dolegliwości osób chorych na astmę. Najnowsze badania naukowców dowiodły, że imbir ma silne właściwości ułatwiające oddychanie oraz w naturalny sposób, zwiększa działanie leków rozszerzających oskrzela.
- Imbir obniża poziom glukozy we krwi i wspiera leczenie osób z cukrzycą insulinoniezależną (cukrzyca typu 2).
- Imbir zmniejsza ryzyko rozwinięcia zaćmy (katarakty).
- Imbir pomaga złagodzić dolegliwości związane z układem pokarmowym. Nasila wydzielanie żółci, działa rozkurczowo, poprawia trawienie, likwiduje wzdęcia. Łagodzi nudności i wymioty po narkozie i w czasie chemioterapii.
- Wyciąg z imbiru dzięki ogromnej zawartości przeciwutleniaczy i składników przeciwzapalnych poprawia funkcjonowanie mózgu. Poprawia koncentrację, zdolność zapamiętywania. Chroni mózg przed zaburzeniami neurodegeneracyjnymi takimi jak choroba Parkinsona i Alzheimera.
Uwaga !
Imbir zawiera warfarynę, organiczny związek chemiczny, który zmniejsza krzepliwość krwi, nasila działanie leków o takim samym działaniu. Dawkowanie imbiru powinno być skonsultowane z lekarzem.
Imbir w kosmetyce
Imbir jest rośliną o niezwykłych właściwościach, wykorzystywanych w przemyśle kosmetycznym. Właściwości takie wykazują olejki eteryczne, jak również sproszkowany korzeń tej rośliny. Kąpiel z imbirem orzeźwia i relaksuje.
Plaster imbiru nałożony na przebarwienie skóry zmniejsza je. Zapach imbiru jest bazą wielu perfum. Wyciąg z imbiru w połączeniu z oliwą z oliwek ma zastosowanie pielęgnacyjne do włosów. Działanie przeciwbakteryjne wykorzystywane jest w kosmetykach przeciwtrądzikowych.
Imbir w kuchni
Starty korzeń jest przyprawą dla wielu azjatyckich potraw. Sprawdza się jednakowo w połączeniu z wieprzowiną, cielęciną, drobiem czy rybą. Jest przyprawą stosowaną w orientalnych zupach i sałatkach.
Dodawany jest do herbaty w połączeniu z cytryną miodem i miętą. Imbir wykorzystuje się także w browarnictwie do produkcji piwa smakowego typu Gingers.
Sproszkowane kłącze jest przyprawą dodawaną do wypieków. Wspaniale komponuje się ze smakiem startych jabłek w szarlotce. Imbir kandyzowany oblany wysokogatunkową czekoladą deserową to unikalny przysmak dla smakoszy.
Herbata z imbirem – przepis
Korzeń należy umyć i wysuszyć.
Bez obierania ze skórki, ukroić cienki plaster imbiru, wrzucić do kubka z herbatą, zlać wrzątkiem i przykryć na ok. 5 minut.
Następnie by nie utracić składników odżywczych, dodać łyżeczkę miodu i plaster cytryny.